Barnehagene bruker i disse dager store mengder desinfeksjonsmiddel, både for å desinfisere overflater og hender. I den forbindelse er det en del ting som må på plass.

Det hører til sjeldenheten, men håndsprit kan faktisk antenne. Det fikk de oppleve i en av barnehagene i Tysvær denne uken.

– Ja, det stemmer at det KAN skje, sier rådgiver og yrkeshygieniker i PBL Mentor Bedriftshelsetjeneste Jannicke Traaen Tofsland, men det er svært sjeldent. I mine 10 år som ansatt på et sykehus med 1500 ansatte skjedde det aldri.

Enkelt å forebygge

Faren for antenning ved bruk av håndsprit er enkelt å nærmest eliminere med enkle grep.

– Hvis du lar hendene få tid til å tørke etter påføring, er det tilnærmet null risiko for antenning, forklarer Tofsland.

Det er likevel en del ting man skal være klar over nå når flere av barnehagene tar i bruk midler de ikke er like godt kjent med fra før.

Oversikt over produkter

Barnehagene skal alltid ha sikkerhetsdatablad på alle produkter, og disse skal være tilgjengelig for alle ansatte i barnehagen. Det er viktig å skille mellom de produkter som brukes til å desinfisere flater og de som skal brukes til å desinfisere hender. Disse må ikke forveksles.

Ved påføring av midler som desinfiserer overflater bør man være oppmerksom på bruk av spray. Hvis man sprayer på desinfeksjon kan det gi for liten mengde desinfeksjon og fare for inhalering. Midlene må også alltid være i originalforpakning og ikke fordeles på mindre flasker.

– Det viktigste er at produktene brukes riktig og oppbevares på en sikker måte. Her må de ansatte sette seg inn i innholdet på sikkerhetsdatabladet til de produktene de tar i bruk, sier Tofsland.

I PBL Mentor HMS finnes maler til rutiner som omhandler kjemikaliehåndtering og stoffkartotek. Sistnevnte skal gi en oversikt over sikkerhetsdatabladene i barnehagen. Her må hver enkelt barnehage legge til sitt produkt som de bruker hos seg.

Utilgjengelig for barn

I tillegg til å ha god kunnskap om produktene i seg selv, er det også viktig at de oppbevares trygt. Særlig nå når det er behov for å tilgjengeliggjøre produkter som ellers vil stå innelåst, må man tenke på dette. I tillegg må vi være forsiktig med bruk av desinfeksjonsmidlene slik at vi unngår sprut i øyne eller lignende.

Førstevalget er uansett håndvask og rengjøring

Det viktigste virkemiddelet for å bekjempe koronaviruset er likevel god håndvask og rengjøring av leker og overflater i barnehagen.

– Barnehagene bør først og fremst sørg for god opplæring i håndhygiene for alle, både barn og voksne. Håndvask med såpe og rennende vann er det aller viktigste, avslutter Tofsland.

Lurer du på mer om smittevern i barnehager og skoler? 

Ta kontakt med oss i PBL Mentor Bedriftshelsetjeneste.