− Hvis du legger til rette for å skape gode leke- og læringsmiljøer i barnehagen, kan du samtidig gi deg selv stor hjelp på ryddefronten, sier kontaktperson for PBL medlemmer i Lekolar, Gro-Signy Haug.

Lekolar har som mål å tilby inspirasjon, produkter og løsninger som barnehager og skoler trenger for å utvikle sine leke- og læringsmiljøer, i dag og i morgen.

− Ved å legge til rette for det fysiske miljøet i barnehagen, vil det hjelpe barnet å være intuitiv og mottakelig for ny lærdom og kreative utfordringer, sier Gro-Signy Haug.

Hun forteller også at en ryddig barnehage ofte gir gevinster for det psykiske også.

− Når det fysiske miljøet er ryddig, oversiktlig, enkelt og godt tilrettelagt, gir det også en større psykisk ro i sjelen både for barna og ansatte.

Gro-Signy sørger for at hver og en av PBL sine barnehager får den veiledningen som er ønskelig for å innrede og tilrettelegge for gode læringsmiljøer i en ryddig og oversiktlig barnehage.

 

Haug gir her sine beste tips til barnehager som ønsker å bli mer ryddig:

Dedikerte områder

Har barna laget noe dere ønsker å vise frem? Eller kanskje barnehagen har et spesielt tema denne uken?  Det kan være lurt å ha en planmessig, dedikert plass, et område, en vegg, eller en glassmonter for å vise frem det man ønsker å vise fram.

Velegnede produkter for dette er eksempelvis bildeoppheng, fotolister, inforails, dokumentasjonshyller og bokhyller som viser fronten av boka/temaet.

 

Oppbevaringsbokser

Det finnes en rekke egnede oppbevarings- og materialvogner på hjul for både inne og inne/utebruk. De består av plastskuffer, oppbevaringskasser, avgrensede hyller, sorteringskasser etc. alt etter hvilke behov som skal dekkes.

Barna kan ha hver sin plass/skuff, eller man kan sortere materiale etter farger og temaer. Dette gjør det enkelt for barna å finne frem «sin skuff» eller dagens tema, jobbe/leke og deretter enkelt rydde tilbake på sin faste plass.

Lekolar anbefaler Wille-oppbevaringsvogn fra sitt sortiment. Denne er beregnet også for utebruk, og med store gode hjul, triller du enkelt hele vogna inn eller ut, alt ettersom.

Del inn i soner

Gulvtepper er med på å lage tydelige, avgrensede soner. Lave romdelere med åpne hyller for oppbevaring eller andre funksjoner er også med på å skape fine lekehjørner eller møteplasser for samlende lek.

Tydelige og intuitive lekesoner demper kaos, løping, roping og uro.

Lave romdelere er midt i blinken for barna som føler at de leker fritt og godt i «sin egen lille verden», mens de voksne har god oversikt og kan følge med på leken.

 

Tilrettelegg for barna

Lave lekebord, hvor barna kan leke fra alle kanter, er samlende og inkluderende. Lekebordet har små rom under bordet for planmessig oppbevaring av materiell med enkel tilgang både for bruk og for å rydde tilbake på sin plass. Det gjør det enkelt å holde fokus i leken og å rydde hver til sitt når oppgaven er ferdig.

Alt som er ryddig tilrettelagt for at barna selv kan finne frem, jobbe og deretter rydde tilbake på sin plass, gjør det enklere og gøyere å holde det ryddig.

 

Lekolar jobber aktivt og daglig med å bistå PBL sine medlemmer til å finne sin beste og mest aktive læringsarena. Gjerne ta kontakt med Gro-Signy, så vil hun sørge for at hver og en av PBL sine barnehager får den veiledningen som er ønskelig for å innrede og tilrettelegge for gode læringsmiljøer i en ryddig og oversiktlig barnehage.

Se for øvrig www.lekolar.no for inspirasjon og tips.

Gro-Signy Haug kommer også på PBL lederkonferanse!