Tertnesparken barnehage er kjent for gode relasjoner mellom barn, ansatte, foreldre og ledelse. Men etter to år med pandemi kjente mange på behovet for å ta det gode arbeidsmiljøet tilbake.

De kaller seg «den lille barnehagen med det varme hjertet». Så er også Tertnesparken barnehage kåret til den beste barnehagen i Bergen. På spørsmål om hvordan man får en slik utmerkelse, smiler daglig leder Eli Steinum og svarer:

− Det handler om å skape den gode arbeidsplassen. Vi er flinke til å skape gode og trygge relasjoner mellom personalet, foreldrene og barna. Personalet er trygg på at de kan gi tilbakemeldinger til foreldrene, og vi er gode til å involvere og lytte til foreldrenes tilbakemeldinger og ønsker.

Så hva gjør barnehagen for å skape det gode arbeidsmiljøet?

− Vi har jobbet sammen i flere år og hatt tid til å være i prosesser sammen. Det kan koke her også, det skulle bare mangle med så mye engasjement. Men vi har bygget en god grunnmur, og har et mantra som sier «til det beste for barna, avdelingen og for vår relasjon». Dette har vi jobbet mye med i samarbeid med rådgiveren vår Frøydis Våge i PBL Mentor Bedriftshelsetjeneste.

 

Større læringsutbytte i barnehagen

Etter to år med pandemi kjente barnehagen på at de måtte jobbe med å ta tilbake arbeidsmiljøet sitt. Derfor bestilte Tertnes barnehage et skreddersydd kurs fra PBL Mentor Bedriftshelsetjeneste.

− Vi er opptatt av og flinke til å jobbe med barnehagens HMS, men vi trenger også å sette fokus på risikovurdering og beredskapsplaner for oss selv og eget liv for å fungere bra på jobb. Dette hadde vi i tankene da vi bestilte et skreddersydd kurs av bedriftshelsetjenesten, sier Steinum.

Det skreddersydde kurset inneholdt tema som:

  • sjef i eget liv
  • tankefeller og stress
  • motivasjon
  • relasjoner
  • tankesett
  • forebygging av muskel og skjelettplager
  • psykiske utfordringer

− Det er en trygghet i å kjenne hverandre godt, så det er viktig for meg å løfte mine ansatte, gi dem påfyll av kunnskap og samles for å ha det litt gøy sammen. Så da passet det fint å bestille et skreddersydd kurs som var tilpasset våre behov og fra en bedriftshelsetjeneste som kjenner våre lokaler og relasjoner, sier Steinum og tilføyer:

− To hoder tenker bedre enn ett. Det at vi kunne lage dette kurset sammen med vår rådgiver Frøydis i bedriftshelsetjenesten som kjenner barnehagens styrker og muligheter, var veldig verdifullt.  Frøydis kommer med lure anbefalinger i forhold til historikk og behov hun også ser.

Eli Steinum og Frøydis Våge

I etterkant av kurset har barnehagen hatt mange fine samtaler på personalrommet om eget liv og hva de må være bevisst på i sin arbeidshverdag.

− Mye av temaene i kurset må modnes, det er en prosess å jobbe videre med dette i barnehagen og med oss selv. Dette skal leve videre i barnehagekulturen og skal sitte i veggene her. Det vil være viktig å få dette inn i årshjulet til barnehagens HMS – at man setter av tid til det som handler om relasjoner, sier Steinum.

PBL Mentor bedriftshelsetjeneste tilbyr flere andre kurs som barnehagen også benytter seg av.

− Vi gjennomfører blant annet førstehjelpskurs en gang i året, og hadde nylig gjennomført en kursrekke om relasjonsledelse før vi bestilte dette skreddersydde kurset. Men når vi får det mer spisset mot vår barnehage, blir læringsutbytte større, det blir nærmere vår egen praksis og lettere å omsette det ut i egen arbeidsplass. På sikt ser jeg at et skreddersydd kurs om ergonomi og hjelpemidler kan også være aktuelt, sier Steinum.

Tett samarbeid med bedriftshelsetjenesten

Steinum har jobbet som daglig leder i Tertnesparken barnehage siden 2013, og setter pris på støtten fra PBL Mentor Bedriftshelsetjeneste.

− Jeg har observert en fin utvikling i vårt arbeid med relasjoner fra jeg begynte å jobbe i barnehagen, og frem til nå. Det er gøy å se at vi får det til, og jeg vil understreke viktigheten av å ha det tette samarbeidet med bedriftshelsetjenesten som vi har. Jeg ringer ofte og drøfter diverse problemstillinger og spørsmål som dukker opp.

Steinum kjenner på at hun får god støtte fra PBL Mentor Bedriftshelsetjeneste:

− Du står mye alene som daglig leder i en barnehage, så da er det viktig å tørre og bruke apparatet rundt deg. Bruker du bedriftshelsetjenesten aktivt, får du igjen i form av lavere sykefravær, høy trivsel, glade barn, og fornøyde foreldre og ansatte.

 

Ønsker du å bestille et skreddersydd kurs av PBL Mentor Bedriftshelsetjeneste?

I dialog med barnehagen kan vi i PBL Mentor Bedriftshelsetjeneste hjelpe deg med å snekre sammen et kurs som passer din barnehage best. Kursene kan skreddersys med innhold, oppgaver og lengde, og tilpasses både grupper, avdeling og ledere.

Ta kontakt med oss i PBL Mentor Bedriftshelsetjeneste så skreddersyr vi et kurs for deg!