9 spente skolestartere i Vågønes barnehage skal ut på sin aller første jakttur i majestetiske Saltfjellet. Med PBL Mentor Kidplan i lomma får de ansatte full oversikt over alle barna til enhver tid.    

Hver høst reiser skolestarterne i Vågønes barnehage på rypejakt til Saltfjellet sammen med både ansatte og foreldre.  Toget frakter de ni barna i Nordlysgruppa, to ansatte og en bestefar om lag 500 meter opp i høyden til Lønsdal stasjon.

Her skal de tilbringe hele dagen ute på det vidstrakte fjellandskapet på jakt etter rypene som ofte er å finne i området, sammen med jeger Lars og hunden Ylva. I år er det femte gangen de tar turen og barna har snakket om den i mange uker allerede.

Nordlysgruppa, som er de eldste i barnehagen, har hørt om denne turen fra Nordlysgruppene før dem. Og fra de starter opp barnehageåret etter sommeren er det er nesten ikke snakk om annet enn at det nå blir deres tur å dra på jakt.

– Det har blitt en veldig fin tradisjon hos oss, sier barnehagelærer Anne Helene Langeland Krohn i Vågønes barnehage.

– Kan du sende bildet til mamma, spør Rania Johannessen og viser stolt fram rypa. Det er ikke noe problem når album opprettes i PBL Mentor Kidplan. Der har foreldrene oversikt over bilder av Nordlysgruppa.

Enkelt med telleliste i PBL Mentor Kidplan

Det er viktig å holde oversikt på alle når man er på en slik tur. Da er det trygt å ha tellelister digitalt på mobilen slik at man til enhver tid vet når og hvor man sist telte et barn.

–  Tellefunksjonen i PBL Mentor Kidplan bruker vi hele tiden, både innenfor gjerdet og på tur i nærområdet. På turer som dette er den enda kjekkere å ha. Barna beveger seg raskt hit og dit i et område som ikke er like kjent og uten gjerder. Da er det trygt for oss å holde oversikt i et godt system, og ikke på en papirlapp i lommen. Tellelisten har bilder som også gjør det raskt og enkelt å telle barna. Det at tellingen blir registrert på eksakt klokkeslett er utrolig bra hvis noe uforutsett skulle oppstå, sier Krohn.

Med Tellelister på mobilen holder man enkelt oversikt over barna på tur.

Respekt for naturen

I Vågønes lærer de barna til å tenke at de er «på besøk» i naturen når de er ute på tur. Her bor alle dyrene og man må behandle hjemmet deres med respekt. Det er ikke greit å forsøple eller rope og hyle. Man skal oppføre seg når man er ute i naturen. Å dra på jakt et også noe man ønsker å gjøre for å gi barna en opplevelse av hvor maten kommer fra.

– Det gir barna helt nye erfaringer. Det er spenningen rundt det med jakt, og barna følger godt med på hvordan hunden oppfører seg. Barna skjønner at maten kommer fra et sted, før den kommer i butikken. Barna tar del i tilberedning av rypa og får smake på den etterpå, forteller Krohn.

Minne for livet – foreviget i album i PBL Mentor Kidplan

Turen skaper også et sterkt samhold i Nordlysgruppa. Det er kun når man har blitt en Nordlys-gutt eller Nordlys-jente at man får bli med på jakt. Barna får helt nye opplevelser og hele sanseapparatet er i full sving.

– Vi ser at barna har stort utbytte av en slik tur, og for å forlenge de positive effektene deler vi bilder med foreldrene i Kidplan-appen. Dette kan vi lett gjøre direkte når vi er på tur, slik at foreldrene kan snakke med barna og se på bilder når de kommer hjem fra turen, sier Krohn.

Bilder kan deles i et album som kun er tilgjengelig for de foreldrene som har barn i Nordlysgruppa, og albumene er trygt oppbevart i Kidplan.

– Det er viktig å ivareta personvernet når vi deler bilder, og det får vi mulighet til med PBL Mentor Kidplan. Også blir foreldrene så glade når vi deler bilder. Det første de sa når vi ankom togstasjonen etter turen var «å så flotte bilder dere har tatt». Det skaper gode minner for livet, avslutter Krohn.

Med PBL Mentor Kidplan får du raskt opprettet album og delt bilder fra turen med de foreldrene som har barn som er med på turen.

Er du klar for en enklere tur- og hverdag?

Ønsker du teste om PBL Mentor Kidplan er noe for din barnehage?  Da kan du prøve ut systemet helt uforpliktende i 30 dager. Vi gir deg den hjelpen og veiledningen du ønsker i prøveperioden.

Prøv gratis

 

Se flere bilder fra turen