Delta på kurs i Oslo 21.mars og lær mer!

Ønsker du å delta på kurs om overgangsalderen og det å være midt i livet?

PBL Mentor Bedriftshelsetjeneste har utarbeidet et kurs som handler om utfordringer som ofte følger med overgangsalderen.

Les mer og meld deg på kurs i Oslo 21.mars

Hensikten med kurset er å gi ledere og ansatte mer kompetanse på hvordan denne fasen av livet påvirker oss både på arbeidsplassen og i livet ellers.

Ikke mulighet å delta i Oslo? Ta kontakt og bestill et kurs til din barnehage!

 

 

En av fem ansatte i barnehage er over femti år. Likevel er det en manglende kunnskap om utfordringene med overgangsalderen.

− Dette er en livsfase det snakkes alt for lite om, og vi opplever ofte at det er liten kunnskap om overgangsalderen både hos daglig leder og de ansatte i barnehagen, sier avdelingsleder i PBL Mentor Bedriftshelsetjeneste, Hanne Bjerke.

Det er mange kvinner som opplever at livet endrer seg på ulikt vis fra midten av 40-årene til godt over 50.

− Det er et viktig tema for barnehagen å sette seg inn i. Har daglig leder og ansatte kunnskap om ulike livsfaser, vil de ha bedre forståelse og kompetanse til å sette inn eventuelle tiltak tidlig, sier Bjerke.

 

Symptomer i overgangsalderen

På spørsmål om hva som skjer med kvinner i overgangsalderen, forteller Bjerke at eggstokkene slutter å produsere det kvinnelige kjønnshormonet østrogen.

− Når mengden av østrogen i kroppen faller, reagerer kroppen vanligvis med en rekke symptomer. Kvinner i overgangsalderen kan blant annet oppleve humørsvingninger, dårligere hukommelse, dårligere søvn, tørre slimhinner og mye mer sier Bjerke.

Overgangsalderen er en naturlig livsfase, men oppleves veldig ulikt avhengig av symptomer og problemer.

− For noen er disse symptomene forbigående og lette, og for andre er de så plagsomme over tid at det går ut over livskvaliteten.

Utfordrende å fungere på jobb

Hun påpeker at det kan være utfordrende for kvinner som har plager med overgangsalderen å fungere like godt som før på jobb.

− I alle slike livsoverganger er vi sårbare for å utvikle problemer som påvirker hvordan vi er og oppfører oss. Det skjer mye nytt, og det kan oppleves som en trussel mot identiteten og selvbildet vårt. For eksempel kan dårlig søvn og nattesvette påvirke overskudd og tilstedeværelse, sier Bjerke.

For mange kvinner er dette vanskelig å snakke om.

− Alle kvinner går igjennom dette med mer eller mindre plager. Det er også mange myter omkring overgangsalderen, og flere opplever det som skambelagt å snakke om. Overgangsalder er mer enn hetetokter, og mange av de utfordringene kvinner møter i denne livsfasen er vanskelig å forstå. Så derfor må vi snakke mer om det og dele kunnskap, avslutter Bjerke.