15. februar inviterer N3 alle PBL-medlemmer til webinar, hvor du kan lære hvordan du kan skape et sunnere og mer kostnadseffektivt barnehagemiljø.

− I webinaret vil vi dele vår kunnskap rundt inneklimautfordringene i barnehagene, og vi vil vise hvordan du kan gjøre enkle grep for å skape verdi. Vi ønsker å gi barnehager innsikt de trenger for å forstå inneklimaets betydning og hvordan barnehagen kan forbedre driften, sier CEO i N3, Dag Hognerud.

Meld deg på, 15.februar kl 10.00!

 

Bruker inneklimasensor fra N3 i barnehagen

Kinn kommune har gjort inneklimagrep som gir stor økonomisk effekt for sine bygg, blant dem barnehager.

− Kinn kommune har sterkt fokus på bærekraft og miljø, og vi ønsker til enhver tid å være i forkant teknologisk for å sikre et trygt og godt inneklima på kommunens bygg, sier driftstekniker i Kinn Kommune, Håkon Christensen.

De bruker derfor inneklimasensoren til N3 som måler:

  • Mengde svevestøv
  • Co2
  • Temperatur
  • Relativ luftfuktighet

For å ha full kontroll ønsker Christensen og hans kolleger i Kinn kommune oversikt i sanntid over inneklimaet i de ulike byggene.

− Det er også viktig for oss å kunne se resultatene av gjennomførte tiltak. Vi har ulike typer utfordringer i hverdagen, som blant annet å optimalisere driftstider på ventilasjon, måle og justere temperatur for bedre inneklima i byggene, dokumentere inneklima og foreslå tiltak for å bedre inneklimaet i bygg, sier Christensen.

Han forteller at tiltakene har fungert og luftfuktigheten er forbedret:

− Ved å bruke inneklimasensoren fra N3 har kommunen kunnet måle og gjennomføre flere ulike tiltak som har gjort at brukerne av byggene har fått en bedre hverdag.

Bedre luftkvalitet i barnehagen

Tommelfingerregelen sier at det å senke temperaturen med én grad kan endre energikostnaden med fem prosent.

− Kinn kommune har brukt N3smart Indoor Air Quality Sensor (IAQ) og redusert strømforbruket med henholdsvis 21 og 26 prosent på to bygg. Dette har de gjort samtidig med at de opprettholder og kan dokumentere godt inneklima. Med andre ord; En inn-vinn-situasjon, der man sparer penger samtidig som man har full kontroll på inneklimaet, sier Christensen.

Sensoren blir også brukt i barnehagen.

– På en kombinert barneskole og barnehage har vi utsatt oppstart av ventilasjonen om morgenen med en time og justert ned viftehastigheten til 70 prosent. Vi har kunnet dokumentere at luftkvaliteten er god. På dette bygget reduserte vi strømforbruket med 26 prosent, sier han og legger til:

– I en barnehage har vi justert ned viftehastigheten til 75 prosent og kan dokumentere god luftkvalitet. Dette reduserte strømforbruket med 21 prosent. Vi skal gjøre lignende tiltak på flere bygg, avslutter Christensen.

Ønsker du å lære mer om hvordan du kan forbedre inneklima og spare kostnader i barnehagen?

Bli med på webinar og lær mer!