Uansett hvor mye jobben krever av deg, er det viktig med ordentlig avkobling. Bedriftslege i PBL Mentor Bedriftshelsetjeneste, Steffen Roth, oppfordrer deg til å ta en velfortjent pause i ferien og forklarer hvorfor det er viktig å ta ferie.

Som arbeidstaker eller leder i en barnehage er det lett å bli fanget i en hektisk hverdag der arbeidet tar opp det meste av tiden og energien.

− I en tid der arbeidspresset er høyt og kravene stadig øker, er det viktigere enn noensinne å ta seg tid til å hvile og lade opp. Å ta ferie fra jobben er ikke bare en luksus, det er en nødvendighet for å opprettholde god helse og trivsel, sier bedriftslege Steffen Roth.

Han forteller at en av de viktigste grunnene til å ta ferie, er for å respektere og ta vare på vår biologiske rytme.

− Kroppen vår har sin egen naturlige syklus som påvirker søvn, energinivå og generelt velvære. Jobber vi for kontinuerlig uten pauser, eller om vi ikke har gode daglige rutiner som kompenserer for påvirkningene fra jobben, blir denne rytmen forstyrret, sier han og legger til:

− Dette forårsaker indre spenninger og negativt stress, og kan føre til blant annet søvnproblemer, utmattelse og dårligere konsentrasjonsevne. Fra forskning vet vi at langvarig eksponering for stress og arbeidsrelatert press kan ha negative effekter på vår fysiske og mentale helse.

Når vi tar ferie, gir vi oss selv en mulighet til å senke stressnivået og gjenopprette balansen i kroppen.

− En av de viktigste faktorene som spiller en rolle her er hormonet kortisol, som er knyttet til stressresponsen. Ved å ta en pause fra jobben og redusere stressnivået, kan vi også redusere nivåene av kortisol i kroppen vår, noe som har positive effekter på helsen vår. Kortisolnivået vil begynne å normalisere seg når man begynner på en ferie, men det er individuelt hvor lang tid det tar før det er normalisert, sier Roth.

I Norge har vi den såkalte ferieloven, som gir arbeidstakere rett til ferie og fastsetter et minimum antall feriedager. Loven sikrer at arbeidstakere har muligheten til å ta nødvendige pauser fra jobben for å lade batteriene og nyte fritiden. Dette er ikke bare viktig for den enkeltes velferd og helse, men også for å opprettholde et sunt og produktivt arbeidsmiljø på lang sikt.

Roth sier at når vi tar ferie, gir vi oss selv en mulighet til å gjøre ting vi liker, slapper av, reiser og får tid til å være sammen med våre nærmeste.

− Dette kan gi oss glede, inspirasjon og nye perspektiver. Å ta seg tid til å koble av fra jobben kan også bidra til å forbedre vår mentale helse og øke vår kreativitet og produktivitet når vi kommer tilbake til arbeidet, sier han.

Gjennom ferieloven sikres du rett til å ta den nødvendige, lange pausen som mennesker har behov for.

− Vår biologiske rytme og hormonbalanse trenger tid til å gjenopprette seg, og vår fysiske og mentale helse er avhengig av det. Så, når du planlegger ferien din, husk viktigheten av å ta en skikkelig pause fra jobben, avslutter han og ønsker dere alle sammen en god ferie.

Trenger du gode råd fra din rådgiver i PBL Mentor Bedriftshelsetjeneste? Gjerne ta kontakt med oss!