− Barn skal ut i naturen og kjenne på all slags vær, også om vinteren. Så må man ta noen forholdsregler, sier produkteier i PBL Mentor Kidplan, Lars Johnson.
Barnehagens rammeplan sier at man skal gi barna gode opplevelser i friluftslivet året rundt.
− Det gjelder også om vinteren, selv om det kan bli veldig kaldt og vi opplever lave temperaturer og ikke minst mange effektive minusgrader. Så ta med barna ut, i all slags vær og vind. La dem kjenne på været og føle det på kroppen. Og så trenger man ikke være ute like lenge som man vanligvis er, sier Johnson.
Forebygge forfrysninger i barnehagen
På spørsmål om hvor kaldt det kan være før de må ta med barna inn, svarer Johnson:
− Det er hele tiden viktig at barnehagepersonalet gjør vurderinger i forhold til effektive kuldegrader. Vi ønsker selvsagt å forebygge forfrysninger og frostskader som følge av kulde.
Barnehagen kan blant annet sette en kuldegrense som gjelder for barnehagen.
− Sett en kuldegrense som alle kan være samstemte om. Informer også foreldrene om barnehagens rutiner. Vurderingen gjøres med hensyn til ulike faktorer, som blant annet hvor kaldt det er, alder, aktivitetsnivå, om barnet har varme nok klær, eller allmenntilstand, sier Johnson.
Han forteller også at i interkontrollverktøyet PBL Mentor HMS, kan barnehagen kan finne en egen rutine for effektive kuldegrader og forebygging av forfrysninger i barnehagen.
Rutinen heter kulde, og ligger under HMS-området barn og helse.
− Bruk gjerne rutinen vi har laget til barnehagen i HMS-verktøyet, og ta med barna ut for å kjenne på været. Og nå som sola er på vei tilbake – også for dem som bor lengst nord i landet – er det ekstra fint å være ute, avslutter Lars Johnson.
Ønsker du å teste PBL Mentor HMS eller har spørsmål om verktøyet? Ta kontakt med oss!