Barnemark forekommer rimelig hyppig hos barn over tre år. De vanligste symptomene er ubehag og kløe rundt endetarmsåpningen. Barnemark er veldig smittsomt og det er viktig med riktig behandling.

Barnemark er små parasitter som holder til i den nedre delen av tarmen, i nærheten av anus. En person smittet med barnemark kan huse fra noen få til flere hundre mark og inkubasjonstiden er fra fire til seks uker.

Barnemark er vanlig over hele verden og forekommer hyppigst blant barn i alderen fem til ti år. Tilstanden er sjeldnere hos voksne, men dersom barnemark først oppstår i hjemmet eller barnehagen er det ofte flere personer som blir smittet samtidig.

Det er derfor viktig at barnehagen kommuniserer ut til foreldrene at dersom de oppdager barnemark, må det varsles barnehagen umiddelbart slik at foreldre kan sjekke sine barn og behandling iverksettes så raskt som mulig.

Slik smitter barnemark

Smitte skjer fra endetarm til munn. Barnemarken kommer ut om natten og legger egg rundt anus. Dette kan føre til intens kløe. Når man klør, får man egg på hendene. Hvis dette kommer i kontakt med munnen og svelget, kan markene klekkes ut på nytt igjen i tarmen.

Du kan også bli smittet ved kontakt med en person som har egg fra barnemark på hendene, ved mat som er berørt av fingre med smittestoff, eller at egg kan sveve i luften når man rister sengetøy eller håndklær som er forurenset (sjelden smittemåte).

Barn kan ha mark uten å være mye plaget, det er derfor viktig å sjekke barna selv om de ikke klør.

Selv om barnemark oftest sees hos barn, er ingen immune. Enkelte opplever å bli smittet gjentatte ganger og får flere runder med barnemark og behandling. Derfor er det så viktig å gjennomføre tiltak for å forebygge smitte.

Behandling

Det finnes reseptfrie legemidler på apoteket for å behandle barnemark og det anbefales at hele familien tar behandlingen samtidig selv om ikke alle er smittet.

I en barnehage er det ikke nødvendig at alle barn og ansatte behandles, men dersom barnehagen får varsel om barnemark, anbefaler vi skjerpede hygienerutiner i en periode. Dette fordi egg kan overleve om lag to uker utenfor kroppen på for eksempel leker og dørhåndtak.

Følgende rutiner bør være på plass ved varsel om barnemark:

  • Varsle og oppfordre alle foreldre i barnehagen om å sjekke barna sine umiddelbart
  • Håndvask før alle måltider
  • Hyppigere vask av toalett, armaturer og håndtak
  • Vask av leker og andre overflater som barn er i kontakt med.
  • Barnet kan gå i barnehage eller på skole igjen dagen etter at behandlingen har startet

Barnemark skyldes ikke dårlig hygiene, men det finnes noen forebyggende hygienetiltak:

  • Vask hendene ofte, spesielt før du spiser eller lager mat.
  • Prøv å forhindre at barnet suger på tommelen, biter negler eller klør rundt anus.
  • Hold negler korte og rene.

(Kilde: helsenorge.no, fhi.no og nhi.no)

I PBL Mentor HMS finner du rutine for smittsomme sykdommer og rutine for skjerpende hygienerutiner.

Vil du prøve PBL Mentor HMS?

Har du ikke PBL Mentor HMS i din barnehage, så kan du prøve ut systemet helt uforpliktende i 30 dager. Vi gir deg den hjelpen og veiledningen du ønsker i prøveperioden.

Prøv gratis