Sommeren nærmer seg og mange barnehager og skoler markerer slutten på skole- og barnehageåret med en sommerfest eller -avslutning. I den forbindelse tas det ofte bilder av barn. Her er noen tips som kan vær lurt å tenke over.

Husk samtykke

I både barnehager og skoler er det et krav at barnets foresatte skal ha samtykket til bildedeling, før du får lov til å ta bilder og dele bildene. Noen synes kanskje det er greit at skolefotografen tar bilde, men ikke at barnehagen tar bilder og deler på en åpen nettside. Husk derfor å sjekke om barnets foresatte har samtykket til bildebruken, og spesifiser hva bildene skal brukes til når du innhenter samtykke.

Før du tar bildet

Før du tar et bilde av et barn og publiserer det, kan det være lurt å stille deg selv noen spørsmål som for eksempel:

  • Er dette hyggelig bilde som barnet vil like å se om ti år?
  • Ville du lagt ut et bilde av en voksen i samme situasjon?
  • Ville du lagt ut dette bildet dersom det var ditt eget barn?Hvis svaret på ett av disse spørsmålene er nei – ikke publiser bildet. Husk at barn blir større, og selv om bildene er morsomme nå, er det kanskje ikke det senere i livet.

Foreldre bak kamera

Mange opplever at sommeravslutningen i barnehagen eller skolen fort kan bli preget av foreldre som tar bilder og filmer. Mobiltelefoner og nettbrett løftes i været og kan virke forstyrrende både for publikum og barna selv. Et tips kan være å overlate dokumenteringen til én person.

At foreldre velger å publisere bilder av sitt eget barn på internett, må være opp til hver enkelt å avgjøre. Men dersom de tar bilder av andre barn, må det bes om samtykke fra barnets foresatte før bildet publiseres på nett. Dette er den enkelte foresattes ansvar å passe på, og ikke noe barnehagen eller skolen skal behøve å ta stilling til.

Se datatilsynet sin veileder «I beste mening» for mer informasjon om publisering av bilder av barn på nett.

For deg med PBL Mentor

I PBL Mentor HMS finner du både bestepraksis-rutiner og samtykkeskjema du kan ta utgangspunkt i. Gjennom Kidplan kan du trygt dele bilder med barnas foresatte.

Vil du prøve PBL Mentor HMS?

Har du ikke PBL Mentor HMS i din barnehage, så kan du prøve ut systemet helt uforpliktende i 30 dager. Vi gir deg den hjelpen og veiledningen du ønsker i prøveperioden.

Prøv gratis