HMS-rådgiver og fysioterapeut Katrine Skjetne gir deg her tre tips for en helsefremmende arbeidsdag i barnehagen.

Det er ingen hemmelighet at en stor del av sykefraværet i barnehager er koblet til muskel- og skjelettplager. Dette skyldes ikke alene at stolen vi sitter på er for lav eller at vi løfter for mye, men også ofte flere andre faktorer som gjerne foregår samtidig. Dette kan for eksempel være stress, lav mestring, mistrivsel eller rett og slett for dårlig fysisk form.  Fordelen er at det finnes gode løsninger, og her får du tre gode råd fra HMS-rådgiver og fysioterapeut Katrine Skjetne i PBL Mentor Bedriftshelsetjeneste (bildet) som hun vet vil fungere.

Les også: Her motiveres de ansatte til å stikke ut!

Organisering!

Grunnlaget for god ergonomi er at vi jobber med organiseringen av arbeidet vårt. Hva kan vi for eksempel forvente av året som kommer? Når får vi den tyngste perioden, når er det mest sykdom på huset og hva må vi legge særlig godt til rette for? Garderobesituasjonen er et godt eksempel på en situasjon vi må se på.  Der det kan bli mye armer og bein (bokstavelig talt) og det er ingen hemmelighet at høsten og vinteren krever mer av oss i disse situasjonene. Her er det lurt å forberede dere med gode rutiner og sette av tid til å hjelpe barna til å bli gode påkledere. For det ligger også mye mestring for barnet i å klare dette selv – en skikkelig vinn-vinn situasjon.

Myten om løfting

Det er ikke farlig å løfte og det anbefales at vi løfte sånn som det passer oss best. Så glem “riktig løfteteknikk” og plakater med røde kryss over en bøyd rygg – fokuser heller på at et løft bidrar til å styrke muskulaturen og skjelettet, og som igjen bidrar til at neste løft blir litt enklere og kroppen litt sterkere. Det å jobbe i barnehage kan føles tungt, men ofte ser vi at dette heller skyldes stress, for lav bemanning, krevende innkjøringsperioder, støy eller andre belastende faktorer som totalt kan påvirke muskulaturen negativt. Den beste medisinen for en barnehageansatt-kropp er derfor fysisk aktivitet i passende mengde, god organisering, godt fordelte arbeidsoppgaver og ikke minst glede og positivitet dere imellom.

Er du utsatt for bedre helse ved å jobbe i bhg? 

Ja, dette er et godt spørsmål. Det vi vet er at fysisk aktivitet og bevegelse påvirker hormoner i kroppen som rett og slett kan gjøre deg glad! I lek, dans og aktivitet med barna får dere altså daglig påfyll av positivitet rett fra blodet! Og det kan vi love at barna synes er fantastisk også.

Mange oppgir at de går flere tusen skritt om dagen – noe som betyr at barnehageansatte allerede er et hestehode foran andre stillesittende arbeidstakere og det er helt fantastisk! I tillegg vil all bevegelse vi gjør med kroppen der vi får litt rask puls, blir litt varme og må ta i et løft, gi oss enda større helseeffekter. Og da er vi på vei inn i en god spiral. For hva trenger barnehagene – jo, sterke robuste ansatte med god helse som igjen gir økt nærvær.

Et annet viktig poeng ved å holde seg i god fysisk form er den psykiske effekten du får.

– Det å være fysisk aktiv i barnehagen kan bidra til å redusere stress og lettere psykiske lidelser, det styrker oss mot muskel- og skjelettplager, det forbedrer immunforsvaret og bidrar til bedre søvn!  Gjennom også å oppleve positiviteten i møte med barna, å være sosial med kolleger du trives sammen med, vil vi helt klart si at arbeidet i barnehagen er helsefremmende.  Så, grip muligheten for å bedre arbeidshverdagen din, er den klare oppfordringen fra Katrine Skjetne.

Ønsker du å vite mer om hvordan PBL Mentor Bedriftshelsetjeneste kan bistå din barnehage? Ta kontakt med oss!