Inviter barna inn på kjøkkenet for en spennende og lærerik reise som bygger selvstendighet, fremmer samarbeid, og samtidig bidrar til å forebygge muskel- og skjelettplager hos barnehagens ansatte. Gjennom praktisk deltakelse i matlaging, åpnes en dør til uendelige muligheter for læring og glede, samtidig som det tilrettelegges for en sunnere arbeidshverdag for de voksne.

− I en travel barnehagehverdag kan det kreve litt ekstra av oss voksne å slippe barna løs over grytene, men med riktig tilrettelegging kan det bli en fin og lærerik opplevelse for både barn og voksne, sier kontaktperson for barnehager i Servicegrossistene, Kristian Sundbye.

Ved å følge noen enkle trinn kan barnehageansatte skape minneverdige og lærerike matlagningsøkter som barna vil se frem til. Sundbye deler noen råd for hvordan barnehageansatte kan skape gode opplevelser med matlaging i barnehagen.

Før dere starter

Velg enkle oppskrifter som er tilpasset barnas alder, ferdighetsnivå, allergier eller andre matbegrensninger. Sørg for at alle nødvendige ingredienser og redskaper er klargjort på forhånd.

Klar – ferdig – kok!

Både små og store kokker starter økten med en grundig håndvask. Bruk også gjerne forklær om dere har det. En fast rutine forbereder barna på at «nå skal vi lage mat». Legger dere til noen faste regler her, er dette noe barna antakelig vil huske til neste gang.

Øvelse gjør mester! Foto: Unsplash

Samarbeid og team

Oppfordre barna til å arbeide sammen som et team under matlagingen, dele på ansvaret og ta hensyn til hverandre. Ved å arbeide som et team, lærer barna å verdsette hverandres bidrag og se betydningen av å hjelpe hverandre. En positiv atmosfære, der alle føler seg verdsatt, gjør det gøy og motiverende å hjelpe til med matlagingen.

Godt med en hjelpende hånd. Foto: Unsplash

Matglede og kreativitet

Ikke vær redd for å la barna eksperimentere. Dette er en gyllen mulighet til å utforske kreativitet gjennom smaker, teksturer, og farger. La barna også få mulighet til å bidra med sine egne idéer. Og om gulroten blir skåret i litt for store biter – det gjør jo ingenting!


Kanskje dere voksne kan tøyse med oppskriftene, også? Litt spinat i røra gjør pannekakene grønne! Foto: Servicegrossistene

Lærerike øyeblikk

Matlaging med barn er en praktisk tilnærming til mange av barnehagens fagområder, alt fra kommunikasjon og språk til mat og helse, antall, rom og form.

Snakk med barna om hvor maten kommer fra, hvilken mat som er sunn for kroppen og hvordan maten kan endre konsistens og smak når den behandles på ulike måter. For ikke å snakke om at matematikk (måling, telling), språk (ordforråd og uttrykk) og naturfag (samspill mellom ingredienser), som mer eller mindre planlagt, kan legges inn i økten.

Uimotståelige smaker! Foto: Unsplash

Festmåltid til slutt

Avslutt matlagingsøkten med et festmåltid hvor alle bidrar til å dekke på bordet og nyte resultatet av felles innsats. Dette styrker fellesskapsfølelsen og gir barna en følelse av stolthet og tilhørighet. Ros og anerkjennelse får barna til å smile fra øre til øre.

Tips:
Smake på noe nytt? Små mager = små porsjoner. Det er ikke så mye som skal til for at alle skal få en liten smaksprøve! Legg til en ny frukt eller grønnsak i neste bestilling!

Ønsker du mer matinspirasjon?

Er du klar til å transformere kjøkkenet til et leke- og læringsområde som både barna og de ansatte vil dra nytte av?

Besøk vår nettside for flere inspirerende tips og idéer om hvordan du kan integrere matlaging i barnehagens daglige rutiner. La oss sammen skape en sunnere og morsommere barnehagehverdag.

Finn mer matinspirasjon fra Servicegrossistene.

 

Som medlem i PBL har barnehagen tilgang på en god innkjøpsavtale med Servicegrossistene. Kjøp alt av mat og drikke til barnehagen fra en leverandør.

Les mer om medlemsfordelen med Servicegrossistene.