Lisbeth Aasgård er krystallklar; den nye metoden for å gjennomføre ROS-analyse i PBL Mentor HMS, gjør risikovurderinger i barnehagen mye enklere.
Hun er styrer i Læringsverkstedet Bodøsjøen Naturbarnehage, og har sammen med styrerkollegene Elisabeth Dypaune i Læringsverkstedet Maskinisten og Grethe Aagnes i Læringsverkstedet Saltvern, deltatt som testere i utviklingsprosessen til den nye risikovurderingsanalysen.
− Det var faktisk litt artig å få teste ut dette, sier Aasgård mens hun navigerer i analysen på PC-en sin.
9. februar lanseres MentROS, som er en helt ny måte å gjennomføre ROS-analyse på i barnehager og skoler. Og nå er testpanelet invitert tilbake en siste gang for å kvalitetssikre funksjonene.
Lisbeth Aasgård liker den nye risikovurderingsanalysen MentROS.
Enkelt å risikovurdere
Den nye MentROS-analysen er delt opp i fem enkle steg med veiledning fra start til slutt. I steg 1 får barnehager og skoler opp eksempler på hva de kan risikovurdere.
− Det at det ligger ferdige eksempler klar i analysen, er med på å gjøre det lettere for de ansatte i barnehagen å komme i gang med risikovurderinger. Det er ikke alltid like enkelt å se alle konsekvenser og kalkulere sannsynligheter for at en hendelse skal skje. Men fordi eksemplene er gjenkjennbare og du får veiledning i analysen, er det enklere å risikovurdere, sier Aagnes.
Dypaune liker også eksemplene.
− De er oversiktlige og greie. Det er enkelt å finne frem, legge til egne eksempler og lett å ta bort ting som ikke er relevant for vår barnehage.
Les også: Risikovurdering lenkende lett!
Hjelper å ta gode vurderinger
Det er viktig å gjennomføre risikovurderinger i barnehagen for å minimere risiko for at noe alvorlig kan skje.
− Har man tenkt gjennom en risiko, er det mindre sjanse for at det faktisk skjer. Vi bruker PBL Mentor HMS til å risikovurdere i dag, men med den nye analysen blir det noe helt annet, sier Aasgård.
Hun synes eksemplene som ligger inne i ROS-analysen er veldig relevant for barnehagen.
− Jeg liker at vi kan gå i dybden på et enkelt tilfelle uten å bruke så lang tid på det. Vi får opp hva vi kan risikovurdere og forslag til kulepunkter som må vurderes. Det gjør at vi reflekterer på en helt annen måte. Eksemplene får oss til å tenke over vår situasjon i barnehagen og gjøre gode vurderinger.
MentROS-analysen er testet i flere runder med barnehageansatte og tilsynsmyndigheter.
− I testperioden har vi fått flere forslag på eksempler vi har lagt inn i analysen. Eksemplene er ikke uttømmende, og det er viktig at barnehagene gjør egne vurderinger. Men vi håper det blir litt enklere og mer oversiktlig å gjennomføre risikovurderinger med MentROS, sier produkteier for PBL Mentor HMS, Petrine Skog.
Lyst å teste PBL Mentor HMS? Prøv det gratis!
Petrine Skog forteller ivrig om den nye ROS-analysen til Elisabeth Dypaune og Grethe Aagnes.
Bli tester for PBL Mentor
På spørsmål om testerne har likt å være med å utvikle den nye risikovurderingsmetoden, er de kjapp med å si ja i kor.
− Jeg syns det er greit at vi som jobber med dette til daglig, blir invitert med på testing og at vi blir tatt på alvor. Våre innspill har blitt hørt underveis og blir brukt i utvikling av produktet. Det kjennes veldig bra, avslutter Aagnes.
Snart kan du melde deg som frivillig for PBL Mentor produkttester og jobbe tett med produktutviklingsavdelingen. Følg med på våre nettsider og Facebook-side for mer informasjon.