Det er ikke uten grunn at de ansatte i Ebbegarden barnehage nynner på Bee Gees sin discoklassiker «stayin’ alive», mens de øver på å gi et barn livreddende førstehjelp.
Ah, ha, ha, ha, stayin’ alive, stayin’ alive. Ah, ha, ha, ha, stayin’ alive, stayin’ alive. Vi er med på førstehjelpskurs i Ebbegarden barnehage i Ålesund i regi av PBL Bedriftshelsetjeneste.
Flere av de ansatte nynner på den kjente klassikeren fra Saturday night fever, mens de trykker taktfullt på dukka Petra som har fått hjertestans.
– Holder du takten til «Stayin’ alive», holder du en god rytme på hjertekompresjonene, forklarer HMS-rådgiver og autorisert førstehjelpsinstruktør Trude Knapstad i PBL Bedriftshelsetjeneste.
Pålagt kurs
Alle barnehager er pålagt jevnlig å gjennomføre kurs i førstehjelp, og det er de fleste barnehagene flinke til. Knapstad anbefaler kurs minst annet hvert år, eller gjerne hvert år for å holde kunnskapen mest mulig friskt i minne.
–Hvorfor er det så viktig å gjennomføre kurset så ofte?
– Fordi vi ser at mange fort glemmer viktig kunnskap om førstehjelp. Når et barn trenger hjerte- og lungeredning oppleves det ofte som skremmende. Med hyppige repetisjoner er det større sannsynlighet for at de føler at de mestrer situasjonen bedre. Kontinuitet sikrer barnehagen at alle er med – også nye ansatte og vikarer, påpeker Knapstad.

– Sikkerhet fremfor alt
I Ebbegarden barnehagen har de nedfelt i årsplanen at det skal gjennomføres førstehjelpskurs for de ansatte hvert år. Daglig leder Sølvi Smoge Solvevågseide er klar på at sikkerheten til barna går fremfor alt annet.
– For meg er det viktig at ingen skal være usikre dersom et barn utsettes for en ulykke eller skade. Da er det viktig med repetisjon for å huske. Når det kommer til førstehjelp blir vi aldri ferdig utlært, sier Solevågseide.
Hun har 109 barn og 30 medarbeidere som alle skal oppleve å være i en trygg barnehage. Selv om mange av de ansatte har vært på første- hjelpskurs tidligere, er spørsmålene mange og problemstillingene likeså.
– Førstehjelp er den første hjelpen en hver skal kunne bidra med i en nødsituasjon. Det viktigste er at alle kan gjøre noe. Jo mer du øver på å håndtere slike situasjoner, desto bedre er du i stand til å mestre den, sier Knapstad.
Tilpasset barnehagene
PBL Bedriftshelsetjeneste har samarbeid med Røde Kors når det gjelder førstehjelpskurs, og har spisset det inn mot barnehagene. Det innebærer blant annet mye øvelse og trening på gitte situasjoner med barn involvert, samt målrettet teori i forhold til de risikoforholdene som kan oppstå i en barnehage.
Øvelsene skaper engasjement og diskusjoner, og flere barnehager oppdager at de kan ha «hull» i eksisterende rutiner. Det finnes mange former for små eller store ulykker som kan kreve førstehjelpskompetanse fra de voksne i barnehagen.
Mest vanlig er håndtering av små sårskader, men det kan også oppstå mer kritiske situasjoner, som at fremmedlegemer blokkerer luftveiene. På førstehjelpskurset øver de blant annet på hvordan de får fjernet fremmedlegeme med hjelp av ulike teknikker.
Andre skader som kan oppstå i barnehagen
- Hode-, nakke og ryggskader
- Bruddskader
- Brannskader
- Forgiftninger
- Sykdommer
- Ulykker med alvorlige skader, f.eks påkjørsel i forbindelse med tur.
Forebyggende
En ting er at de som jobber i barnehagen må kunne yte god og effektiv førstehjelp. Enda viktigere er det å jobbe for å forebygge at uhell skal skje gjennom et godt og regelmessig HMS-arbeid, blant annet kartlegging og risikovurdering av faktorer og situasjoner. Dette er noe som PBL Bedriftshelsetjeneste er opptatt av å bistå barnehagene med. Trenger din barnehage kurs i førstehjelp?
Ta kontakt med PBL Bedriftshelsetjeneste så skreddersyr vi et opplegg i samarbeid med dere.